Otomatik transfer anahtarları ne işe yarar?

Otomatik transfer şalteri nedir?

Otomatik transfer şalteri, elektriksel yükleri iki farklı kaynak arasında değiştirmeyi sağlayan bir ayırıcıdır. Otomatik transfer şalterleri, jeneratörler sisteminde yedek güç kaynağı olarak kullanılır. Şebekenin herhangi bir nedenle kesilmesi durumunda jeneratör devreye girerek sistem jeneratör ile beslenir. Trafo kesintisi giderildiğinde durum tersine döner yük trafo üzerine geçer.  Jeneratörün otomatik olarak devreye girmesi için jeneratörün bu kesintiyi fark etmesi gerekir. Jeneratörün bu kesintiyi anlayıp otomatik olarak transferi yapması için ekstra bir elemana ihtiyacı vardır. Bu işlem 2 şekilde gerçekleşir.  Kontaktörlü veya devre kesicili bir transfer panosu dizayn ederek ya da
Otomatik transfer şalteri kullanarak sorun giderilir. 
 

Otomatik transfer şalteri özellikleri

Otomatik transfer şalterleri 2 farklı ayırıcının tek ünitede toplanmış şeklidir. Bu özelliği ile pano içerisinde çok yer kaplamaz. Transfer panolarına göre daha az devre elemanına sahiptir. Bu yüzden kısa sürede montajı yapılır. Otomatik transfer şalteri üzerindeki kontrollerle trafo ve jeneratörün var yok durumunu algılayıp gerekli transferi gerçekleştirir. Üzerindeki kontrolörden geçiş süreleri ayarlanıp çeşitli ölçüm değerleri de okunabilir Otomatik transfer şalteri 1-0-2 konumda çalışır. Genelde manuel olarak kontrol edilir. Otomatik olarak ayarlamak istemezseniz acil durumlarda güvenliği sağlamak adına manuel olarak devreye alabilirsiniz. Uzatma kolları ile pano kapağından manuel kontrol sağlanır. 

Transfer Anahtarı Nasıl Seçilir?

Transfer anahtarı çoklu çalışma modlarını destekler. Bir dizi farklı anahtarlama mekanizması içerir.  Transfer anahtarları, kritik elektrik yüklerini güç kaybına karşı korumak için kullanılır. Yükün normal güç kaynağı ikincil bir güç kaynağı tarafından yedeklenir. Bir transfer anahtarı acil durum güç kaynaklarına bağlanır ve yüke bu kaynaktan güç sağlar. Normal güç kaynağından güç kaybedildiğinde, transfer anahtarı yükü ikincil güç kaynağına aktarır. Transfer, kullanılan transfer anahtarı ekipmanının türüne bağlı olarak otomatik ve manuel olabilir. Normal güç geri yüklendiğinde, yük, kullanılan transfer ekipmanının türüne bağlı olarak, otomatik veya manuel olarak güç kaynağına geri aktarılır.

Otomatik Transfer Anahtarı Nasıl Çalışır?

Otomatik transfer anahtarı donanımında, anahtarın bilgi sistemi, normal güç kesildiğinde aktarımı başlatır. Acil güç kaynağı bir bekleme jeneratörüyse, transfer anahtarı, jeneratörü başlatır. Yeterli jeneratör gerilimi olduğunda acil durum güç kaynağına geçer. Normal güç geri yüklendiğinde, transfer anahtarı otomatik olarak geri alınıp motor kapanır.  Normal güç kaynağının devre dışı kalması durumunda, otomatik transfer anahtarı, acil durum güç kaynağı görünene kadar normal güç kaynağına bağlı çalışır. Acil durum güç kaynağına bağlıysa ve normal güç kaynağı hâlâ mevcut değilken acil durum güç kaynağı arızalarsa, otomatik aktarma anahtarı acil durum güç kaynağına bağlı kalır. 

Otomatik Transfer Anahtarının Avantajları

  • Kontaktör anahtarlama mekanizmaları açık gecikmeli, faz içi açık ve kapalı geçiş türlerini destekler.
  • Bir kontaktör anahtarlama mekanizması ile donatılmış transfer anahtarları ekonomiktir.

Otomatik Transfer Anahtarının Dezavantajları

  • Kontaktör anahtarlama mekanizmaları aşırı akım koruması içermez. Bu yüzden güç kontakları kendiliğinden korunmaz. 
  • Anma akımında, WCR, bir devre kesici anahtarlama mekanizmasına göre daha düşüktür. 

 

 
WhatsApp