Elektrik şebekelerinde voltaj dalgalanmalarının ortaya çıkması için doğal, acil ve insan yapımı bir doğanın yeterli sayıda nesnel ve öznel nedeni vardır. Aşağıda ana olanları listelemeye çalışacağız.
Mevcut parametrelerde bir dalgalanmanın ortaya çıkmasının nedeni evimizde yatmaktadır. Bugün modern ev çok güçlü elektrikli cihazlarla doludur. Eski kablo tesisatı olan evlerde bu çok tehlikelidir. Ancak yeni evlerde bile, tüm yeni evin "eski elektrik şebekelerine" bağlanması nedeniyle çok güçlü cihazların kullanımı için yükün hesaplanamadığı sıklıkla görülür. Pratikte aşağıdakiler sıklıkla olur. Evde birkaç güçlü elektrikli cihaz açılır, bu ağdaki mevcut parametrelerde bir düşüşe yol açar. Güçlü bir cihaz veya birkaç güçlü elektrikli cihaz aniden kapatıldığında, keskin bir sıçrama meydana gelir.
Dağıtım ve iletim şebekelerine güç sağlayan trafo merkezlerinin çoğu uzun zaman önce inşa edildi. Bu trafo merkezlerine kurulan ekipman günümüzde önemli ölçüde aşınma ve yıpranmaya sahiptir. Ek olarak, artan elektrik tüketimi nedeniyle birçok trafo merkezi aşırı yüklenmiştir. Sonuç olarak, trafo merkezlerinde ekipman arızaları meydana gelir ve bu da dalgalanmalara neden olur.
Yüzbinlerce kilometrelik elektrik hatları ülkemizin tüm şehirlerini kapsamaktadır. Bu, iletim hatlarında kesinti ve kısa devre olasılığının mevcut olduğu anlamına gelir. Bu tür kazalar, elektrik voltajında büyük dalgalanmalara neden olabilir.
Evlerde "Voltaj dalgalanmasının" ortaya çıkmasının 4. nedeni "Nötr Kopması"
Bu belki de en sık görülen ve tehlikeli kaza türüdür ve çok büyük bir aşırı gerilime neden olur. Nötr kopması nedeniyle her yıl birçok insan zarar görüyor. "Nötr Kopması " durumunda, evin tüm prizlerinde "nötr" kontağında bir voltaj görünebilir. Bu, prize takılı tüm elektrikli cihazların yanmasına neden olur. Bu durumda, uzaktan kumanda yardımıyla "kapatılan" cihazlar bile yanar. Nedeni evin genel santralindeki "nört" kontağının zayıflamasıdır. Bu durumda, temas sabit değilse, o zaman görünür, sonra kaybolur, o zaman çok güçlü voltaj bozulmaları meydana gelir.
Elektrikli cihazların topraklanması, cihazların güvenli kullanımının sağlanmasında önemli rol oynar. Elektrikli cihazların yalıtımında bir bozulma olması durumunda, genellikle cihazın gövdesine voltaj iletilir. Bu durumda, "topraklama" bu acil durum akımı için bir drenaj görevi görür. Topraklama kalitesinde bozulma olması durumunda, mevcut parametrelerdeki dalgalanma olasılığı önemli ölçüde artar.
Elektrik trafo merkezlerine kurulan elektrikli ekipman, bağlı yükün belirli bir maksimum güç değeri için tasarlanmıştır. Şu anda evlerimizde elektrik tüketiminde çok büyük bir artış var. Buradaki ilk sebep, eski küçük evlerin yerine yeni büyük binalar yapılmasıdır. Büyük bir evde tek seferde 10 daire yerine 100 daire alırsınız. İkinci sebep, kullanılan güçlü elektrikli cihazların sayısının artmasıdır. 200 bölünmüş sisteme sahip modern bir apartmanın cephesine bakın. Ve bu ek bir 400 kW güçtür. Ayrıca 100 mikrodalga fırın, artı 100 elektrikli ısıtıcı, artı 100 çamaşır makinesi, artı 100 elektrikli su ısıtıcısı, evin çok büyük bir toplam gücü çalışır. Aynı zamanda, trafo merkezleri önemli aşırı yükler yaşar,
Elektrik devresinde bir şey çalışmazsa, kötü bir kontak aramanız gerekir. Bu, elektrikçiler için ilk kuraldır. Sokette veya elektrik prizinde zayıf temas, bu cihazların kötü kurulumundan veya bu cihazların kontak plakaları için ucuz alaşımların kullanılmasından kaynaklanabilir. Zayıf temas ark'a neden olur. Ve ortaya çıkan ark, elektrik dalgalanmalarının ve güçlü harmoniğin merkez üssüdür. Güç dalgalanmalarını önlemek için hiç priz kullanmamak güzel olurdu, ancak bu olmaz. Bu, güçlü bir elektrikli cihazın her açılmasının veya kapatılmasının, ağdaki yeni bir güç dalgalanması olduğu anlamına gelir.
Büyük endüstriyel tesislerin yakınında büyük ve sistematik güç dalgalanmaları gözlemlenir. Güçlü bir elektrik motorunun dahil edilmesi, büyük ani akımlar oluşturur. Bu akımlar, büyük bir reaktif yük şeklinde elektrik şebekesine "geri dönebilir". Ve bu tür ekipmanlara özel yolvericiler ve ek aşırı gerilim koruyucuları takılması gerekmesine rağmen, elektrik dalgalanmalarının oluşması önlenemez.
Evlerde "Voltaj dalgalanmasının" ortaya çıkmasının 9. nedeni "titreme etkisi"
Voltaj dalgalanmaları sistematik olabilir. Bu tür dalgalanmaların olası bir nedeni, elektrikli cihazlarda kontrol ekipmanının yanlış çalışması olabilir. Elektrikli cihazların düzenleyicileri, belirli parametreleri kontrol etmek için cihazı veya bir kısmını açıp kapatmalıdır. En basit örnek verecek olursak bir ısıtıcının veya elektrikli ütünün sıcaklık termostatıdır. İstenilen element sıcaklığına ulaşıldığında, cihaz kapanmalıdır. Genellikle termostatın çok sık çalıştığı görülür, bu da anahtarlama cihazının kontaktlarının aşınmasına neden olur. Aşınmış kontaklar akım dalgalanmaları oluşturmaya başlar. Bu durumda, voltaj grafiğinde periyodik sıçramaları görebilirsiniz.
Devasa aşırı gerilimlere ve dalgalanmalara neden olan en çarpıcı ve en güçlü neden, yıldırımın elektrik hatlarına çarpmasıdır. Modern güç aktarım sistemleri yıldırımlara karşı korumalıdır, ancak ağda büyük darbelerin ortaya çıkmasını tamamen önlemek mümkün değildir. Güçlü yıldırım deşarjları, iletim hattı boyunca yayılan ve son kullanıcıya ulaşabilen büyük bir aşırı gerilim oluşturur. Ve bir yıldırım çarpmasının darbesi saniyenin yüzde biri veya binde biri sürse de, binlerce voltluk bu çılgın enerji, elektrikli ekipmana büyük zarar vermek için yeterlidir.
Regülatör fiyatları indirimlerle Güveniş Regülatör'de! Regülatör modellerini incelemek ve Regülatör satın almak için hemen tıklayın!